Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/24/2003124/yogo.se/public_html/system/database/mysql.php on line 6 Ekologisk Bomull och Bambu

Ekologisk Bomull och Bambu


Organic Cotton / Organisk bomullEkologisk Bomull


Vad är ekologisk bomull?


Ekologisk Bomull eller Organisk Bomull - detta är en kollektion som erbjuder högkvalititva klädesplagg i 100% ren organisk odlad bomull. Kläderna känns mjukare och är starkare i textilen och är helt fria från skadliga kemikalier. Du behöver inte tvätta plagget innan du använder det. I det svenska språket använder vi ofta ordet ekologisk och i engelskan - organic.

Ekologisk bomull

Odling av organisk bomull

Bomullen odlas i den eigeiska regionen i Turkiet. Området ligger nära kusten till Eigeiska havet. Området har perfekt väder, varma vårar, heta somrar, soliga höstar och varma vintrar med lite regn. Områden har berg vid kusten och många dalar mellan bergen. Området täcker ca 11% av Turkiets yta. Området är känt för sin textil, läder, tobak, socker och oliver.

Bomullen är odlat helt utan användning av bekämpningsmedel och utan konstgödsel. Jorden den är odlad i är även fri från giftiga substanser från flera år tillbaka i tiden (minst 3 år). Jorden har blivit berikad med organisk kompost och andra organiska medel. Med detta menas att jorden och vattnet i området är renare som i sin tur innebär bra miljö för befolkningen och naturlivet.

Bomullsfibrerna är även framtagna i speciella processer utan användning av kemikalier eller blekningsmedel. Den ekologiska bomullen finns både som färgad och ofärgad.

 

Tänk på vad du bidrar med när du handlar ekologisk bomull.

Du hjälper faktiskt andra människor i världen genom att du motverkar storbolagsintressen och genmanipulation. De som idag arbetar i de familjeföretag som odlar ekologisk bomull har bättre arbetsvillkor och bättre löner än inom den "vanliga" bomullsindustrin. Deras arbetsförhållanden är även mycket bättre då de ej behöver arbeta med tex olika kemikalier i besprutnings- och framtagningsprocessen som övrig bomullsindustri. Du hjälper även till att spara vatten på jorden - ekologisk bomull förbrukar mindre vatten än konventionellt odlad. Vattnet rinner bättre ner i jorden och absorberas och håller sig på "plats" och rinner alltså inte bort som den kan göra på ett annat sätt i konventionell odlad jord. Organisk behandlad jord har en mycket bra struktur.

Idag finns det tyvärr inte mycket utbud av ekologiska kläder, detta innebär att vi får betala lite mer för dessa. Om fler handlar miljövänliga kläder kan vi tillsammans påverka textilbranschen - det är endast vi konsumenter som styr hela handeln. Börja handla miljövänligt och tänk på att du faktiskt bidrar till att bevara vår Jord.

Organisk / Ekologisk - garanterar endast att bomullen är odlad ekologiskt och inte hur den processas efteråt fram till att den blir en t-shirt. Det är en lång väg till att det blir en t-shirt.

 

Vi har flertalet olika produkter som är tillverkade av 100% Ekologisk Bomull som ekologiska t-shirts, ekologiska hoods (huvtröjor) och ekologiska kassar.
Bamboo / BambuBamboo


Vad är Bambu?


Bambu börjar få stor popularitet i modevärlden, det är känt för sitt ljusa nästan halvgenomskinliga material som nästan känns som silke. Materialet känns väldigt mjukt och behagligt mot kroppen och faller snyggt. Om du blir svettig efter löpning eller vandring märker du hur snabbt den torkar och att materialet inte luktar likadant som andra plagg.

Bambuns fibrer behandlas i en viskosprocess - fibern löses upp och gör att att den går att spinna till viskosfibrer. Därefter kardas och spinns den till garn, precis som man gör med bomull.

Ej allergi-framkallande med härliga egenskaper

Det naturliga fibrerna är icke allergi-framkallande (den har en enastående förmåga att förhindra tillväxten av bakterier) det gör den till ett utmärkt material till plagg som ligger nära huden. Den är även absorberande och dess naturliga anti-bakteriella material samlar ingen såkallad odör. Det är också den mest hållbara av de naturliga fibrer som finns idag. Bambu känns behagligt svalt när det är varmt och värmer bra vid kallt väder. Kort och gott - helt enkel underbar att bära!

moso bambu

Odling av bambu

Bambufibern är miljövänligt producerat från början till slut. Bambun växer snabbt utan kemikalier (behöver inte besprutas på grund av dess antibakteriella egenskaper) och ger stora skördar. De kan nå en höjd av ca 22 meter på bara 45-60 dagar. Den växer ca 30-50 cm per dag och kan bli 15-30 meter hög och stammens omkrets 35 cm eller mer. Bambuväxten dör efter blomningstiden, varefter man skördar den. Bambun förmultnar väl och förorenar inte jorden. Den återbildas naturell via sitt rotsystem, som skickar ut ca 4-6 nya skott varje år som sedan kan skördas om och om igen. Bearbetningen av fibrerna görs också miljövänligt.

Bambu viskosen som används i våra kläder är en så kallad "jättebambu" Phyllostachys Pubescens, även kallad Moso. Den odlas och skördas på familjeägda plantage i Kina. Bambu Moso har en mycket fin struktur och används därför även till att tillverka dekorativa golv och möbler.

Många vet nog att Pandorna (lilla pandan och jättepandan) äter bambu. Men Mosobambun har inga blad de första 5 meterna av stammen och därför är inte Moso någon mat för Pandan.


 

Våra bambu t-shirts är gjorda av 70% Bambu Viskos och 30% Ekologisk Bomull.
Certifikat och medlemskap


Vår leverantör är Continental. De jobbar aktivt för en etisk och miljövänlig produktion av sina kläder. Detta innebär att de innehar flera olika certifikat och är medlemmar i flertalet organisationer. Se nedan:


Global Organic Textile Standard

Continentals fabrik i Turkiet är certifierat till "the Organic Exchange 100 guidelines" utav bolaget CUWG - Control Union World Group.

Standarden innebär att det finns olika specificerade krav på hur ekologisk odlad bomull skall hanteras från skörd, behandling och ända fram till märkningen av färdigt plagg. Allt för att slutkunden skall veta vad hon handlar. Stegen innefattar: produktion, tillverkning, packning, märkning, transport, export, import och distribution av alla naturella fibrer.

Det innebär att CUWG kontrollerat och genomfört tester av Continentals kollektion gällande 100% ren bomull för att se att materialet består av ekologisk bomull och hanteras rätt vid framtagning. Samma kontroll/regler gäller i hela Europa, Japan och i USA.


Soil Association Organic Standard

The Soil Association

Continental är medlemmar i The Soil Association - som försäkrar att den ekologiska produktionen är garanterad genom hela tillverkningen och att bomullen inte blir blandad med några förorenade produkter - såkallade icke organiska fibrer. Detta gäller även hur produkterna hanteras när de leveraras till det stora lagret i England.

Alla ekologiska kläder förvaras helt separat från andra produkter och plockas, packeteras och skeppas helt separat från icke-ekologiska kläder. All personal hos Continental utbildas även i organisk standard och i miljövänlig hantering och vad det innebär.


Mer information om Continentals övriga medlemskap och certifieringar hittar du här »

 Think Eco wear YoGo!


Källa gällande ekologisk bomull: www.ota.com/organic


 

Copyright © 2007-2013 YoGo.se. All Rights Reserved.
Theme powered by fresh-pixel.com | Buy this template