Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/24/2003124/yogo.se/public_html/system/database/mysql.php on line 6 Frågor & Svar

Frågor & Svar


Här har vi listat lite frågor & svar som kan uppkomma när du funderar över att köpa ett plagg hos oss på YoGo. Du hittar information om våra kläder, tryck och leveranser m.m.


 


Våra kläder och tryck


Hur gör jag för att köpa rätt storlek?

Ett tips är att du mäter en t-shirt du har hemma och jämför sedan med de mått som finns under varje produkt. Mät plagget både på längden (L) och på bredden (B) över bröstet.
Här kan du se hur du mäter ditt plagg »

 

Syr ni era egna kläder?

Nej, det gör vi inte. Vi köper våra kläder ifrån företaget Continental som tillverkar sina kläder i Turkiet,Bangladesh, Indien och Kina. Vi valde de för att de värnar om miljön och för att de säljer en modeinriktad kollektion. Continental uppmanar starkt användningen av färgsorter och tryckprocesser med låg miljöpåverkan, utan ftalater eller aromatiska lösningsmedel,icke-PVC, vattenbaserade , kompatibel med miljö- och ekologiska normer.

Vi valde de också för att de inte har några stora skavande nacketiketter. De har endast en mindre storleksetikett i nacken. Vi är llite känsliga för stora lappar i nacken -:)

Hela processen med ekologisk odlad bomull kring tillverkningen av kläder sker i skilda lokaler från övrig tillverkning.

Lite kuriosa från fabriken - frukost serveras gratis efter den första te-pausen, det finns en anställd sjuksyster på plast och en doktor kommer 3 dagar i veckan, brandkåren gör besök då och då, det finns inga barnarbetare,r på fabriken, ledningen är öppen för samarbete m.m
 

Continental har även investerat i solenergi som skall användas i fabriken - detta för att slippa använda olja och andra stora energikostnader.Är er kläder miljövänliga?

Ja! i det stora hela.


Vad är miljövänligt?
Miljövänligt är ett stort begrepp och innebär en hel del saker. Inom begreppet miljövänligt kan bla nämnas: odling av tex bomullen, skördning, färgning, arbetsförhållanden för arbetarna, hur ser arbetsplatsen ut, utsläpp, hur går processen till från garn till t-shirt. Ja! det finns en hel del att tänka på när vi pratar om miljövänligt. Vår återförsäljare brinner för miljön och deras mission är - to inspire and implement solutions to the environmental crisis (inspirera och implementera lösningar till den pågående miljökrisen).

Ekologisk bomull och bambu
Alla våra kläder är "miljövänliga" men i dagsläget på lite olika sätt. Vi har en kollektion som är i 100% ekologisk odlad bomull och en kollektion i 70% bambu och 30% ekologisk bomull.
Här hittar du mer information om ekologisk bomull och bambu »


Continentals certifikat och medlemskap
Continental innehar ett flertal olika certifikat. För att täcka in hela processen i kedjan att tillverka miljövänliga kläder behöver ett företag idag vara medlem i olika organisationer. Det finns inget certifikat som täcker in hela processen - från odling, arbetsförhållanden och till slutlig produkt.

Continental innehar följande certifikat och medlemskap: OEKO-TEX 100 STANDARD, FAIR WARE FOUNDATION, GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD och THE SOIL ASSOCIATION.


 

OEKO-TEX 100 STANDARD

Säkerhet för slutprodukten.
Öko-Tex-systemet säkerställer att slutprodukten (textilen) inte innehåller koncentrationer av hälsoskadliga ämnen som kan vara farliga för människors hälsa. Detta innebär även sytråd, knappar och dragkedjor. När det gäller barnkläder kan dessa nästan jämföras med kraven för organisk textil.

Öko-Tex innebär alltså inte hur bomullen är odlad eller tex hur arbetsförhållandena är på en arbetsplats. För att täcka in odlingen skall ni titta efter information om ekologisk bomull.


För att även täcka in hur det ser ut på en arbetsplats och dess regler m.m, titta efter FAIR TRADE eller FAIR WARE FOUNDATION.

Vad innebär FAIR TRADE?
FAIR TRADE är en världstäckande förening som arbetar för att tillverkare i olika utvecklingsländer får en rimlig lön för sitt arbete, bra arbetsförhållanden och att de får en möjlighet till bättre levnadsstandard. Oftast mindre tillverkare.
Fair Wear FoundationFAIR WARE FOUNDATION

Förbättra arbetsvillkoren på fabriken och kontrollera leverantörskedjan.
En underorganisation till FAIR TRADE med ytterligare specifik inriktning på vissa områden, både stora och små företag, inom klädbranschen. Fair Wear Foundation arbetar för att de anställda i klädbranschen skall få bra villkor. Alla som är medlemmar arbetar för att deras fabriker som de använder för sin tillverkning skall få bättre arbetsvillkor.

Varje företag som är medlem måste varje år kontrollera sina fabriker och hela tiden försöka förbättra förhållanden inom områden som fabriker, hela leverantörskedjan m.m. En Fair Trade bonde som inte odlar ekologisk bomull måste även använda skyddande utrustning vid besprutning av sina plantage. Bonden är även säkrad ett fast pris för sin skörd även fast bomullspriset kanske faller.

När det gäller barnarbetare tillåter man inte barn under 15 år att arbeta på fabriken.

Följande kontrolleras även:

-    Ingen användning av barnarbete
-    Ingen användning av tvångsarbete
-    Säkra och hälsosamma arbetsförhållanden
-    Lagliga anställningsavtal
-    Betalning av levnadslön
-    Föreningsfrihet och rätten till kollektiva förhandlingar
-    Ingen diskriminering av anställda
-    Inga alltför långa arbetstider
En Fair Trade tröja innebär alltså inte att den nödvändigtvis är gjord av ekologisk bomull. Fair Trade garanterar bara att minimum uppnås inom sociala och miljövänliga aspekter.


GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD

Krav på hur man hanterar ekologisk odlad bomull från odling till slutprodukt.
På 80-talet började man diskutera hur man kunde odla ekologisk bomull för industriellt bruk. Redan 1989 bildades den första standarden för hur detta skulle gå till (International Association Natural Textile Industry - i Tyskland). Det tolkades olika runt om i världen, vilka normer och regler som gällde för ekologisk odlad bomull. Detta innebar förvirring både för tillverkarna och köparna.

För att få en gemensam syn och standard samlades tillverkare, återförsäljare, köpare och olika organisationer på ett möte i Dusseldorf 2002. Det var starten för - Global Organic Textile Standard. Efter olika workshopar kunde man presentera den första versioner 2005 i Chicago.

Standarden innebär att det finns olika specificerade krav på hur ekologisk odlad bomull skall hanteras från skörd, behandling och ända fram till när man märker kläderna. Allt för att slutkunden skall veta vad hon handlar.

Stegen innefattar: produktion, tillverkning, packning, märkning, transport, export, import och distribution av alla naturella fibrer.
För er som vill veta exakt vad detta innebär kan ni läsa igenom detta dokument (på engelska) och få reda på vilka "saker" som är förbjudna etc (PDF 115 kb) »


Soil AssociationTHE SOIL ASSOCIATION

Hantering av ekologisk bomull.
Continental är även medlemmar i The Soil Association - som försäkrar att den ekologiska produktionen är garanterad genom hela tillverkningen och att bomullen inte blir blandad med några förorenade produkter - såkallade icke organiska fibrer.

Detta gäller även hur produkterna hanteras när de leveraras till det stora lagret i England. Alla ekologiska kläder försvaras helt separat från andra produkter och plockas, packeteras och skeppas helt separat från icke-organiska kläder. All personal hos Continental utbildas även i organisk standard och i miljövänlig hantering och vad det innebär.Vad är det för tryck på era kläder?

Vi använder oss av sk. transfer-tryck. Det är tryck som värms på kläderna plagg för plagg. Vi använder oss mest av "helt miljövänliga tryck"  men har även vissa såkallade  "vanliga" tryck.

I "vanliga" tryck finns det idag ämnet PVC. Det är inte farligt att bära en tröja med ett tryck som innehåller PVC, men det är lite farligt för de som trycker plagget och inte heller så bra för miljön när det är dags att "kasta" din tröja och den skall brytas ned.........PVC går upp i luften. (PVC förbjuds alltmer eftersom den kan innehålla Ftalater vilka är giftiga och cancerframkallande). De flesta tryck idag innehåller PVC, observera att detta inte är farligt att bära.

 

Håller era tryck i all evighet?

Inte i all evighet, men de håller mycket bra. Efter flertalet tvättar slits de en aning.

 

Hur tvättar jag bäst plagget?

Det som är viktigast är att du ALDRIG torktumlar ditt plagg. Då kan trycket spricka. Tvätta helst ditt plagg i 30 grader men ALDRIG mer än 40 grader. Då kommer du bevara livslängden på ditt plagg. Tvätta gärna ditt plagg med avigsidan ut. Mer utförliga tvättråd hittar du här »

Om du tvättar ditt plagg i 30 grader spar du energi och tänker på miljön. Enligt en uträkning i England sparar du ca 40% energi varje gång du tvättar i 30 grader. Skulle alla i England endast tvätta i 30 grader skulle de tillsammans spara tillräckligt med energi för att lysa upp varje gatulampa i England i 10 månader.

 

Kan man köpa er kläder utan tryck?

Ja, det kan du. Vi erbjuder vår kollektion även utan tryck. Alla våra plagg vi säljer utan tryck kommer att ha vår logotype Y bak i nacken på plaggets utsida.
Du hittar våra plagg utan tryck här »

 

Kan man köpa era kläder någon annanstans än via e-shoppen?

I dagsläget tyvärr inte. Vi återkommer självklart när vi har utökat vår försäljning på annat sätt.


 

Vad betyder egentligen vikten på era kläder?

Tjockleken på materialet mäts i gram per kvadratmeter (g/m2). En normaltjock T-shirt har en vikt på 135-160 gram per kvadratmeter. De lite kraftigare tröjorna har en gramvikt mellan 160 och 180 g/m2, medan en riktigt tjock T-shirt väger 200-220 g.


 

Köp och leverans


Hur lång tid tar det innan jag får mina varor?

Efter vi har registrerat din betalning tar det ca 4 veckor innan du får din leverans.

 

Vilka betalningssätt kan jag använda när jag beställer hos YoGo?

Du kan betala via bankgiroinbetalning eller kreditkortsbetalning via PayPal.

 

Vilka fraktkostnader har ni ?

Inom Sverige kostar det 39 kronor. Om ni beställer varor över 800 kronor betalar ni ingen frakt (inom Sverige).
 

Övrigt

Har ni besökt textilfabriken och plantageodlingarna?

Nej, tyvärr inte. Vi litar på vår leverantörs olika miljöcertifikat.


 

Copyright © 2007-2013 YoGo.se. All Rights Reserved.
Theme powered by fresh-pixel.com | Buy this template